Modicell

Wat is Modicell?

ModicellModicell is een vloeibaar, natuurlijk enzympreparaat op basis van vijftien verschillende soorten enzymen. Deze enzymen zorgen voor een snelle vertering van wortelresten in een kunstmatig substraat. De snelle vertering voorkomt ophoping en verrotting van oude wortels, waardoor ziekteverwekkers minder kans krijgen.

Naast enzymen bevat Modicell ook vitaminen die de wortelgroei bevorderen en de opnamecapaciteit van de wortels verhogen.

Hoe werkt Modicell?

Tijdens de teelt is het van groot belang dat uw plant in goede conditie is en blijft. Een goede conditie zorgt er immers voor dat uw gewas perioden van zware plantbelasting goed kan doorstaan. Factoren die van invloed zijn op de conditie van uw plant zijn onder meer het klimaat, de voeding, de vochthuishouding en ook de bodem.

In de natuur regelt de plant haar eigen optimale bodemmilieu met behulp van een goed ontwikkeld microleven. De micro-organismen produceren enzymen waardoor afgestorven plantendelen versneld worden afgebroken en er veel voedingsstoffen vrijkomen voor de plant.

Omdat deze micro-organismen in een kunstmatig substraat niet of nauwelijks aanwezig zijn, worden de benodigde enzymen ook niet aangemaakt. Modicell biedt daarvoor uitkomst. Met behulp van de enzymen in Modicell wordt met name (hemi-)cellulose van afgestorven plantendelen, zoals wortels, versneld verteerd. De vertering kost bovendien geen zuurstof, waardoor zowel de micro-organismen als de wortels van een nieuwe plant op deze verteringsplaatsen goed kunnen leven. Er is ook voldoende voeding aanwezig.

De snelle vertering zorgt er ook voor dat de oude wortels zich minder ophopen in de mat. Dit bevordert het uitdrainen en verbetert de toevoer van zuurstof. Als gevolg kan de mat aanzienlijk langer mee.

Een bijkomend voordeel van het snel verteren van de resten met enzymen is dat verrotting wordt voorkomen. Verrotting is nadelig voor het gewas, omdat er dan toxische (giftige) stoffen vrijkomen. En ook ziekteverwekkers krijgen bij verrotting meer kans.

Stimuleren van de wortelgroei

Naast enzymen bevat Modicell ook vitaminen uit het B-complex, die de wortelgroei en de groei van veel nieuwe (haar-)wortels bevorderen.
Dit is belangrijk omdat juist bij deze groeipunten het gewas waardevolle voedingsstoffen opneemt, zoals calcium, magnesium en ijzer.

Toepassing

Modicell 1 liter

Modicell kan de gehele teelt gebruikt worden.

Startdosering
3 liter per hectare, per week. 3 weken lang.

Onderhoudsdosering
1,50 liter per hectare per week.

Meng Modicell niet in de voedingsbak. Zorg dat Modicell zo snel mogelijk bij de wortels komt. Meestal gebeurt dit met een aparte doseerpomp.

Een andere mogelijkheid is de Modicell te mengen in de voedingsbak, wanneer deze bijna leeg is. Dit is meestal maar een paar druppelbeurten, en in een dag gedoseerd.
Zo voorkomt men dat Modicell te lang in de voedingsbak blijft, en zijn werking kan verliezen.

Gebruik Modicell niet in combinatie met waterstofperoxide. Advies: Stop enkele druppelbeurten met de dosering van waterstofperoxide, doseer dan Modicell in enkele beurten,
wacht daarna enkele beurten voordat u weer start met waterstofperoxide.

Tip: Weet u hoeveel druppelbeurten u nodig heeft om ook uit de laatste druppelaar Modicell te laten komen ?

Meng eens wat rood ijzer in de mengbak, en registreer hoelang het duurt tot het water uit de laatste druppelaar rood kleurt. (dit duurt vaak langer dan men denkt!!)

Voor het juiste doseringsadvies kunt u altijd contact opnemen met de medewerkers van DeruNed !

Substraatmatten hergebruiken ?

Wanneer u volgend teeltseizoen uw substraatmatten wilt hergebruiken, is Modicell een goed hulpmiddel om uw matten schoner te krijgen. Door Modicell worden oude wortelresten sneller verteerd. Dit zorgt voor meer zuurstof in de mat, een betere doorworteling van de nieuwe teelt, en een betere uitdrainering van de mat.

Uw substraat kan hierdoor langer mee!

Vraag DeruNed om een doseringsadvies !

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen