Referenties

Sjaak van der Hulst over Alsa

Rozenkwekerij van der Hulst

Samen met zijn zonen Mark, Koen, Paul, dochter Linda en schoondochter Dorothea teelt Sjaak van der Hulst rozen op cocos. Op 5 ha kas telen ze onder andere de soorten Aqua, Pasion, Ruby Red en Sphinx. Ze gebruiken al sinds jaren Alsa. Elke week, het hele jaar door.

"Alleen in de zomer wordt gecorrigeerd met chemie, dit heeft vaak te maken met de oogsttijd van b.v. mais en gras buiten. De rest van het jaar kunnen we volstaan met het gebruik van Alsa", zegt van der Hulst.

Een van de teeltmaatregelen is ook het verwijderen van rijpe bloemen, waarin zich makkelijk trips verbergen. Er blijft altijd wel een enkele trips in het gewas zitten, maar dit geeft geen schade aan de bloem. Ondanks het gevoelige soort!. "Door Alsa heb ik ook minder last van de luis en de rups".

Van der Hulst gebruikt afhankelijk van de temperatuur 0,5 tot 2 liter Alsa per ha per week.

"In het voorjaar gebruiken we een halve liter per hectare, als het warmer wordt, en de trips actiever, verhogen we de dosering geleidelijk naar 1,5 a 2 liter per hectare". Van der Hulst probeert om nog beter te sturen met Alsa. Dit wil hij bereiken door iets eerder de dosering te verhogen als het warmer wordt.

Van der Hulst besluit tevreden: "Voor mij is Alsa een effectief middel om trips uit m´n rozen te houden".