Savitan

Wat is Savitan

Savitan is een vloeibaar concentraat op basis van (woestijn)plantextracten en vetzuren. Savitan verhoogt de weerstand van het gewas en is daardoor goed toepasbaar tijdens de zwakteperioden van een teelt, waarin het gewas extra gevoelig is voor aantasting. De plant is dan niet goed in staat om weerstand te bieden tegen pathogenen (ziekteverwekkers). Door Savitan nu als voeding aan de plant aan te bieden, wordt het afweersysteem eerder geactiveerd, zodat de kans op infectie aanzienlijk kleiner wordt. De plant is als het ware alerter geworden.

Savitan beschermt daarnaast uw gewas tegen schadelijke nematoden zoals het wortelknobbelaaltje en de vrijlevende aaltjes.

Hoe werkt Savitan?

1. Weerstandverhogend
Eén van de hoofdbestanddelen van Savitan is salicylzuur. Dit zuur heeft twee functies in de plant. Allereerst beschermt het salicylzuur de plant, doordat het de celwanden versterkt. Ten tweede activeert het salicylzuur het afweersysteem van de plant, waardoor deze meer weerstand kan bieden tegen diverse ziekteverwekkers. De aanwezige vetzuren (palmatinezuur; stearinezuur, oleïnezuur; linoleïnezuur) zorgen er bovendien voor dat de structuur van de celwand wordt versterkt. Dit versterkt de plant, zodat ziekteverwekkers minder makkelijk binnendringen.

2. Bescherming tegen aaltjes
Vrijlevende aaltjes
De werking van Savitan op aaltjes verschilt per soort. Voor het vrijlevende aaltje, dat 90% van zijn leven buiten de plant zit, geldt dat het salicylzuur in Savitan de vervelling vertraagt. Bovendien raakt het vrijlevende aaltje gedesoriënteerd door de geurstoffen van Savitan en kan het de wortels minder snel lokaliseren.

Wortelknobbelaaltjes
Bij wortelknobbelaaltjes is het vooral het vrouwtje dat veel schade aanricht. Eenmaal uit het eitje, nestelt zij zich in de wortels van een plant, vlakbij de vaatbundels. Om zich te voeden produceert zij vervolgens grote cellen, die uitwendig waarneembaar zijn als knollen. Hoe groter de knollen, hoe meer de vaatbundels in de wortel van de plant worden afgeknepen. Door het toedienen van Savitan worden de celwanden versterkt, waardoor de cellen direct rondom de vaatbundels meer druk kunnen weerstaan.

Toepassing

  • Savitan kan de gehele teelt worden toegepast.
  • Savitan kan met de voeding worden meegegeven.(Druppelen of meeregenen)
  • Geadviseerd wordt om vroeg in de teelt te starten, of na het stomen, om de aaltjesdruk zo laag mogelijk te houden.

Dosering
1 liter per ha. elke 2 weken herhalen

In grondteelten waar een tweewekelijkse toediening niet mogelijk of wenselijk is:

2 liter per ha. elke 4 weken herhalen.

belangrijk: Savitan nooit gelijktijdig doseren met waterstofperoxide producten. Voor een doseringsadvies kunt u contact opnemen met DeruNed.