Natuurlijke oplossingen Natuurlijke oplossingen
Professionele tuinbouw Professionele tuinbouw
010-5221514 010-5221514 010-5221514 | info@deruned.nl
DeruNed

Heeft u last van slakken in de teelt van Cymbidium?

Aantasting van de bloem en bloemstengel door slakkenvraat is een bekend probleem in de Cymbidiumteelt. Overdag ziet u de slakken niet, maar ’s nachts worden zij actief en tasten zij het meest waardevolle deel van uw plant aan: de bloem en de bloemstengel. Het is lastig op te lossen, zeker als u zonder chemische middelen wilt telen.

Voorkomen slakkenvraat kan op meerdere manieren

Uw pakket van middelen dat u kunt inzetten, krimpt als gevolg van wet- en regelgeving. De behoefte aan milieuvriendelijke alternatieven neemt toe. Deruned helpt u met raad en daad om stapsgewijs over te stappen naar natuurlijke alternatieven zodat u kunt blijven voldoen aan de steeds strenger wordende eisen vanuit de markt. Hieronder leest u de ervaringen van twee Cymbidium telers.

 

“De jaren van experimenten hebben de vraatschade door slakken tot een minimum teruggebracht”

Dico Bac, Bac Orchids BV

Sinds de jaren ‘80 telen de broers Dico en Gert-Jan Bac grootbloemige snijcymbidiums op drie locaties in Moerkapelle met een totale oppervlakte van 5,6ha. “Maatwerk staat centraal. We leveren precies wat onze kopers vragen. Zij kunnen kiezen uit een breed assortiment sterke rassen in een grote diversiteit aan frisse en heldere kleuren. We hebben zelfs een aantal unieke soorten”, vertelt Dico Bac. Duurzaam telen staat hoog op het prioriteitenlijstje van de broers. Met biologische gewasbescherming is maar liefst 95% van het chemische middelengebruik teruggedrongen. 30 verschillende soorten biologische bestrijders houden de plagen op natuurlijke wijze onder controle.

 De Spaanse aardslak vormt al ruim 30 jaar een groot probleem in de teelt van Cymbidium. Zij vreten de zachte, zoete bloemen en bloemstengels op. Het blad laten zij met rust omdat het te hard is. “Tien jaar geleden hebben we met een 5-tal telers de koppen bij elkaar gestoken om te onderzoeken of de slak ook biologisch bestreden kon worden. In de literatuur konden we een aantal oplossingsrichtingen vinden. Hiermee zijn we aan de slag gegaan. Drie jaar geleden zijn we samen met DeruNed heel specifiek gaan experimenteren. Na twee teeltseizoenen weten we precies wat werkt”.

 “Het vinden van de juiste concentratie en behandelfrequentie hebben veel tijd en leergeld gekost. Bloemverbranding en residu zijn natuurlijk uit den boze, maar de toepassing moet wel effectief zijn. Ook hebben de seizoenen en de temperatuur in de kas een effect op de behandelfrequentie. Uiteindelijk is het percentage beschadigde bloemen gedaald van 8% naar minder dan 1%, mits je secuur en consequent de bloemen en bloemstengels behandelt. Door de behandeling drogen ook de honingdruppels sneller op, waardoor schimmels een belangrijke voedingsbodem missen. Dit kan aanzienlijk in de stookkosten schelen, wetende dat er ongeveer 15m3 gas per meter op jaarbasis ingebracht wordt. Ik ben erg tevreden met het resultaat van onze aanpak”, aldus Dico Bac.

 

 “Alles wat je raakt, laten de slakken met rust”

Simon Vermeer, Leekade Orchids

In Bleiswijk teelt Simon Vermeer op 1,6ha mini Cymbidiums. Het familiebedrijf is ooit gestart door opa Vermeer die ruim 45 jaar geleden begon met de teelt van de grootbloemige variant. “Vandaag de dag hebben we ons gespecialiseerd in 60 variëteiten mini Cymbidiums in harde en heldere kleuren. We leveren de Cymbidiums uit op kleur. Dit wordt erg gewaardeerd door onze klanten”, aldus Simon Vermeer.

 Het bedrijf staat bekend om zijn mooie kwaliteit bloemen. “Het is niet altijd eenvoudig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Een aantal jaar geleden stond ik op het punt te stoppen met de teelt. We hadden zoveel last van slakken dat het merendeel van de bloemen en bloemstengels werd aangevreten. Het inzetten van de beschikbare middelen had steeds minder effect, omdat enerzijds de slakken steeds resistenter worden en anderzijds het middelenpakket krimpt. Ik zat echt met mijn handen in het haar”.

 In 2020 werd Simon Vermeer benaderd door een aantal telers die mogelijke oplossingen aan het testen waren. Hij mocht zich aansluiten als proefbedrijf en kwam zodoende in aanraking met deze oplossing tegen slakkenvraat. “Elke twee weken behandel ik de knoppen, bloemen en bloemstengels. Alles wat ik raak, wordt niet aangevreten door de slakken. Bijkomend voordeel is dat het gewas sneller droogt en ik minder last van schimmels heb. Ik hoef ook veel minder te stoken om het gewas droog te houden, waardoor ik energie bespaar”.

 

Wilt u meer weten?
Onze productspecialisten helpen u graag verder om de problemen in uw teelt op te lossen.

 DeruNed Patrick van Scheijndel

Patrick van Scheijndel
06 – 57 47 20 34

 

 

 

 

 

 

Thomas Douma
06 – 51 37 37 95

 

Deruned helpt u met raad en daad om stapsgewijs over te stappen naar natuurlijke alternatieven zodat u kunt blijven voldoen aan de steeds strenger wordende eisen vanuit de markt.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang