Natuurlijke oplossingen Natuurlijke oplossingen
Professionele tuinbouw Professionele tuinbouw
Saponin

Saponin

Wat is Saponin?                                                                                                                                               

Saponin is een natuurlijke uitvloeier op basis van extracten van de agaveachtige plant Yucca Schidigera.                  

Deze plant bezit bijzondere suikerderivaten om onder de extreme omstandigheden van de woestijn te kunnen overleven.                                                 
Via een speciaal procédé worden deze suikerderivaten samen met polymeren uit het plantextract geïsoleerd.
De combinatie van deze twee stoffen in Saponin heeft een versterkende, multifunctionele werking waardoor Saponin te gebruiken is als uitvloeier. Saponin verbetert de werking van gewasbeschermingsmiddelen, vermindert de hoeveelheid zichtbaar residu en laat het gewas sneller drogen. Bijzonder aan Saponin is dat het een 100% natuurlijk product is. Dit in tegenstelling tot tal van andere uitvloeiers die veelal van synthetische herkomst zijn. Saponin is gebaseerd op natuurlijke plantenextracten en daardoor zeer veilig voor uw gewas. Het is volledig biologisch afbreekbaar en geeft geen bladverbranding. Saponin is goed mengbaar met (koud) water en chemische gewasbeschermingsmiddelen.

 

Hoe werkt Saponin?

Verlagen van de oppervlaktespanning
De werking van Saponin is vergelijkbaar met andere uitvloeiers. Het verlagen van de oppervlaktespanning van de vloeistof zorgt voor een betere spreiding van de vloeistof (en dus ook van gewasbeschermingsmiddelen) over het gewas. Dit geeft een betere werking van de gewasbeschermingsmiddelen en voorkomt residu. De vloeistoflaag die op het gewas komt te liggen wordt bovendien dunner en is daardoor eerder droog.

Veilig voor het gewas
Verschillende proeven hebben deze werking van Saponin in veel gewassen aangetoond. Uit deze proeven blijkt ook dat Saponin volledig veilig is voor het gewas. Het gewas is snel droog, er treed geen groeiremming op en de werking van gewasbeschermingsmiddelen wordt beter.

Schimmelziekten hebben minder kans
Saponin kan niet alleen worden meegegeven als uitvloeier bij een gewasbespuiting met gewasbeschermingsmiddelen, maar ook als gewasdroger bij een beregening. Een sneller drogend gewas heeft als voordeel dat schimmelziekten minder kans hebben.

 

Toepassing

Als uitvloeier*
Saponin wordt veel gebruikt als uitvloeier bij een gewasbespuiting. Mengen met gewasbeschermingsmiddelen.

1 à 2 liter per 1000 liter water.

Als gewasdroging*
Ook wordt Saponin veel gebruikt om het gewas te drogen na een beregening met water en voeding óver het gewas. Door Saponin te gebruiken in de laatste minuten van de beregening, zal het gewas sneller drogen. Afhankelijk van gewas en weersomstandigheden:

1 à 2 liter per ha. meegeven in de nagietbeurt.
* Fruitteelt: 5 liter per ha.

Download Saponin

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang